Lumaj wandelt

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
WANDELTIPS GR wandelen met de trein

GR wandelen met de trein

E-mailadres Afdrukken

Er met de trein op uit om ergens een stevige wandeling te doen. Een goed idee, want het is handig, makkelijk, ontspannend, niet duur en ook nog eens milieuvriendelijk.
Wandelen met de trein is hot, in, trendy, cool, kortom een must-do als we het dan toch in goed Nederlands moeten uitleggen. Onze noorderburen kennen al langer het succes van hun 'NS wandelingen' en recent beginnen ook bij ons de NMBS en de reizigersverenigingen het fenomeen in de kijker te plaatsen.
Zelf maken we al geruime tijd en voor nagenoeg al onze GR wandelingen gebruik van het openbaar vervoer. Meestal is dat dan met een combinatie van trein, bus en/of tram. We kunnen ons indenken dat dit voor velen toch nog een stap (of verplaatsing) te ver is ...

Maar af en toe zijn er ook GR wandelingen waarvan begin- en eindpunt te bereiken zijn door enkel de trein te gebruiken.

Uiteraard is dat eenvoudiger dan ook nog eens te moeten combineren met andere vormen van openbaar vervoer.
In tegenstelling tot wat velen nog altijd denken is het geen probleem om een retourticket kopen met een verschillende heen- en terugreis. Geef duidelijk aan dat je op de heenreis naar station X wil, en op de terugreis vanuit station Y wil vertrekken. Voor de prijs hoef je het niet te laten: als een retourticket meer kost dan 15,2 Euro (prijs in 2013), dan gebruik je beter een Rail Pass (jongeren met een Go Pass 10 hoeven zelfs niet boven 10 Euro te gaan). Zie het artikel Heen en terug tips.

Voor wie het interesseert brachten we op onderstaande kaart de GR wandelingen samen waarvoor we enkel de trein hoefden te gebruiken.
Op de GR trajecten die we zelf al afstapten zijn echter heel wat meer treinwandelingen te vinden. Veel hangt af van hoe je de wandeletappes indeelt.
Goed om weten is dat de recentere topogidsen telkens uitgebreid aandacht besteden aan trajecten die met de trein en/of andere vormen van openbaar vervoer te bereiken zijn.
Afhankelijk van de afstand die we plannen af te leggen komen die suggesties soms goed uit, maar als we ons niet aan het boekje kunnen of willen houden, dan moeten we het zelf uitknobbelen. Op die manier biedt ons overzicht een (bescheiden) aanvulling op de informatie in de topogidsen.

Begin 2013 bracht de GR organisatie in samenwerking met de NMBS zelfs een heuse Stationsstapper gids uit. Je vindt er 8 wandelingen van station tot station in Vlaanderen over GR paden. Enkele ervan vind je ook op deze website. In het tijdschrift Op Weg vind je eveneens sinds 2012 een rubriek 'Treinwandelingen'.

Klik op een treinsymbool op de kaart. Er verschijnt een tekstvenster met daarin de naam van de wandeling en een link naar het verslag over die wandeling. In dat verslag vertelt de 'Heen en terug' info tussen welke treinstations we wandelden.
De symbolen staan op de plaatsen waar de GR trajecten beginnen, niet bij het treinstation. De aan- of uitlooproutes tussen station en GR traject staan soms beschreven in de topogids, of ze zijn makkelijk te volgen op de kaartjes in de topogids, of we duiden ze als GPS track aan op de kaart bij ons wandelverslag.

Belangrijk! Verifieer altijd zelf de mogelijke treinverbindingen en reistijden! Reisroutes en uurtabellen veranderen in de tijd en zijn ook verschillend naargelang het tijdstip (week, weekend, spitsuur, daluur, vakantie- of werkperiode, ...). Bovendien baseren wij ons altijd op reistrajecten van en naar Antwerpen, maar voor wie ergens anders woont kan de reisroute totaal anders zijn.

Voeg uw reactie toe aan dit artikel

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Reactie:

LumaWeetje

Voor je kunt rijk worden moet je inzien dat bezit arm maakt.